, 2022/8/25
A legtöbb embernek, ha a török konyhára gondol, általában számtalan képet varázsol a fejébe a finom húsos kebabról.
De ezek a képzelgések többnyire a nyugati világ által megszokott, standard döner kebabra és shish kebabra korlátozódnak. Valójában azonban a Törökországban kapható kebabfajták száma számtalan, és ennél sokkal ízletesebb változatokat kínálnak.
Mit jelent a kebab?
A kebab általában bármilyen húsból, halból vagy zöldségből készült ételre utal, amelyet nyárson grilleznek vagy grillsütőben sütnek.
Törökországban a kebab szó magában foglalja a lángon vagy láng mellett sütött ételek bármelyikét. Kisebb és nagyobb húsdarabokból, valamint darált húsból áll.
A törökországi kebabot tányéron (porsiyon), szendvicsben vagy akár csomagolva (dürüm) is tálalhatják.
Milyen húst használnak a kebabhoz?
A török kebabhoz hagyományosan bárányhúst használnak. Az egyéni ízlések és a regionális specialitások fejlődésével azonban a török kebabhoz használt egyéb népszerű húsok közé a marhahús, a csirke és a hal is bekerült.
A zöldségek felhasználása a kebabban szintén mindig is népszerű volt Törökországban, és leggyakrabban padlizsánból, paradicsomból, paprikából és hagymából készült kebabfajtákat találunk.
A kebab eredete
Általánosan elfogadott, hogy az első törökországi kebabok a kelet-törökországi Erzurum tartományból származnak, cağ kebab néven, ahol a húst vízszintesen rakják egymásra és nyárson sütik, nem pedig függőlegesen, mint a mai döner kebabot. Ezeket a török kebabokat először a 18. századból származó oszmán útikönyvek említik. A modern döner kebab "atyja", Iskender Efendi akkor azt írta, hogy ő és nagyapja "azt az ötletet kapták, hogy a bárányt vízszintes helyett függőlegesen kell sütni", és feltalálták a függőleges forgósütőt. Ez az étel az, amelyet ma világszerte leginkább "kebab" néven ismernek.
Doni kebab recept
Hozzávalók
▢1 kg / 2 lb csirkecomb, bőr és csont nélkül (1. megjegyzés)
▢Olajbogyóolaj , a lecsöpögtetéshez
MARINÁD:
▢1 csésze natúr joghurt, cukrozatlan (én görögöt használok).
▢3 gerezd fokhagyma apróra vágva
▢1 1/2 teáskanál korianderpor
▢2 teáskanál köménypor
▢2 teáskanál paprika
▢1 teáskanál cayenne-i bors , opcionális
▢1 1/2 teáskanál hagymapor
▢1/2 teáskanál fekete bors
▢2 1/2 evőkanál paradicsompüré
▢1 1/2 teáskanál só
▢1 evőkanál citromlé
▢2 evőkanál olívaolaj
A TÁLALÁSHOZ (VÁLASZTÁS SZERINT):
▢Libanoni kenyér / lapos kenyér / pita kenyér , felmelegítve
▢Finomra szeletelt jégsaláta
▢ Paradicsom szeletek
▢Hummusz (vagy 2. megjegyzés az egyszerű joghurtmártáshoz)
▢Tabbouleh (opcionális, 3. megjegyzés)
▢Vöröshagyma szeletek
▢Reszelt sajt
▢Chiliszósz (én Srirachát használok, tökéletes)
▢Mejadra (közel-keleti rizs lencsével), a kebabtányérhoz
Útmutató
Keverje össze a páclét egy nagy tálban. Adjuk hozzá a csirkét, és keverjük össze, hogy jól bevonja.
Fedjük le és pácoljuk a hűtőben legalább 3 órán át, 24 óra az ideális. Ha csak 3 órát, adjon hozzá még 1/2 teáskanál sót.
Melegítse elő a sütőt 220C / 430F (normál) vagy 200C / 390F (ventilátor / konvektor) hőmérsékletre.
Válasszon egy olyan méretű tepsit, hogy a nyársak a tepsi falán maradjanak (lásd a fotókat a bejegyzésben vagy a videóban), a csirke pedig megemelkedjen az aljától. Bélelje ki fóliával.
Vegye ki a csirkét a hűtőből. Ossza a csirkét 2 kupacra.
Vegyen egy darab csirkét, hajtsa félbe, majd fűzze fel két nyársra (lásd a videót). Ismételje meg, és szorosan egymáshoz nyomja a csirkéket. Ismételje meg a másik nyársalással.
Támassza a 2 nyársat a tepsi szélére. Csepegtesse meg a felületet olajjal.
Süssük 35 percig, vagy amíg a felület aranyszínű nem lesz, némi elszenesedéssel (a szenesedés jó!).
Kanalazzuk a serpenyő szaftját a csirkére. Ezután fordítsa meg, locsolja meg olajjal, és süsse még 20 percig (vagy 25-30 percig, ha nagy combok voltak). Ha több színt szeretne/szükség van rá, kapcsoljon grill/grillezésre néhány percig magas fokozaton - én nem szoktam ezt tenni.
Kenje meg újra a serpenyő szaftjával, és állítsa 5 percre.
Felszeletelés: Állítsa a nyársakat függőlegesen vagy ferdén, és szeletelje fel a húst viszonylag vékonyra. Használja doni kebab vagy kebabtányér készítéséhez.
DONER KEBAB:
Helyezzen egy darab fóliára egy libanoni kenyeret (vagy pitakenyeret vagy más lapos kenyeret). Kenje meg egy bőséges adag humusszal (vagy joghurttal - 2. megjegyzés). A tetejére reszelt salátát, paradicsomszeleteket, Tabbouleh-t (az igazán autentikus élményért! 3. megjegyzés), sajtot (én általában ezt szoktam) és csirkét teszek. Kívánság szerint csiliszósszal meglocsoljuk (én Srirachát használok, az tökéletes).
Szorosan feltekerjük, és fóliába csomagoljuk. Fogyassza el és legyen boldog!
KEBAB TÁBLÁK:
Tálalja a csirkét Mejadrával (közel-keleti fűszeres rizs lencsével), reszelt salátával, paradicsommal, lilahagyma szeletekkel, tabbouleh-vel, egy kiskanál humusz. Fakultatívan lapos kenyeret / libanoni kenyeret tálalhatunk mellé.
Recept megjegyzései: A receptet a következő receptek alapján készíthetjük el:
1. CSIRKENY: Ehhez a recepthez a comb az egyetlen alkalmas darab, mert az kibírja a hosszú főzési időt anélkül, hogy kiszáradna.
2. Joghurtos mártás: A humusz egyszerű, gyors alternatívája. Csak keverjen össze 1 csésze joghurtot 1 evőkanál olívaolajjal, ízlés szerint citromlével, 1/2 gerezd apróra vágott fokhagymával, sóval és borssal. Keverjük össze, majd tegyük félre 20 percre, hogy az ízek kifejlődjenek. Egy kis kömény is nagyon finom.
3. Tabbouleh: 4 evőkanál burghul (bulgur vagy tört búza) 1/2 csésze forró, forró vízben puhára áztatva. Keverje össze 1 csésze finomra vágott petrezselyemmel, 1/4 csésze finomra vágott mentával, 3 apróra vágott újhagymával (vagy 1/2 lilahagymával), 1 autó érett, kimagozott és kockára vágott paradicsommal. Friss citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal ízesítjük. Elég savanykás legyen.
4. ELŐRE ELKÉSZÍTHETJÜK/TÁROLHATJUK: Vágjuk fel a csirkét, majd locsoljuk meg a serpenyő szaftjának felével. Fedjük le és tegyük hűtőszekrénybe, amíg szükséges, mikrohullámú sütőben melegítsük fel újra a minimálisan szükséges ideig, csak hogy átmelegedjen. A maradék serpenyőlevet szükség szerint használjuk fel a csirke megnedvesítésére / extra ízesítésére.
5. FORRÁSOK: A CSIRKEHÚSBÓL KÉSZÜLT CSIRKE ÉS A CSIRKEHÚST TARTALMAZÓ CSIRKEHÚST, VALAMINT A CSIRKEHÚST TARTALMAZÓ CSIRKEHÚSBÓL KÉSZÜLT CSIRKEHÚST: A fűszerezést én készítettem, a helyi kebabboltban vásárolt csirke ízét lemásolva! Ebből a receptből vettem az ötletet, hogy a nyársakat a serpenyőre támasztva a sütőben "rotisserie"-t csináljak, és megnéztem egy csomó videót a You Tube-on, például ezt, ezt és ezt és ezt. Igen, valóban így "találom ki" a kedvenc ételeim házi változatát!
6. Táplálkozás adagonként, 5 adagot feltételezve, csak csirke.