, 2023/1/4

A sütemény lisztből, cukorból és egyéb összetevőkből készült, általában sütve sütött édesség. Legrégebbi formájukban a sütemények a kenyér módosításai voltak, de ma már a sütemények a készítmények széles skáláját foglalják magukban, amelyek lehetnek egyszerűek vagy bonyolultak, és amelyeknek közös jellemzői vannak az olyan desszertekkel, mint a sütemények, habcsókok, pudingok és piték.

Ünnepi sütemények

A leggyakoribb összetevők közé tartozik a liszt, cukor, tojás, zsír (például vaj, olaj vagy margarin), folyadék és kovászanyag, például szódabikarbóna vagy sütőpor. Gyakori további összetevők közé tartoznak a szárított, kandírozott vagy friss gyümölcsök, diófélék, kakaó és kivonatok, mint például a vanília, és az elsődleges összetevők számos helyettesítője. A süteményeket meg lehet tölteni gyümölcskonzervekkel, dióval vagy desszertmártásokkal (mint puding, zselé, főtt gyümölcs, tejszínhab vagy szirupok), vajkrémmel vagy más cukormázzal bevonva, és marcipánnal, csőből készült szegélyekkel vagy kandírozott gyümölcsökkel díszítve.

Kolibri torta karamellizált habcsókkal és cukrozott pekándióval

Szükséged lesz egy konyhai forrasztólámpára.

ÖSSZETEVŐK

3 csésze (450 g) átszitált sima liszt.

1 3/4 csésze (385 g) porcukor

1 teáskanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál sütőpor

2 teáskanál vegyes fűszer

1/4 teáskanál őrölt szerecsendió

1/2 csésze (45 g) kókuszreszelék

1/2 csésze (70 g) pekándió, durvára vágva

3 tojás, enyhén felvert

440 g konzerv zúzott ananász a levében

1 1/4 csésze banánpüré (kb. 3 nagy banán)

1 csésze (250 ml) enyhén ízesített olívaolaj

2 teáskanál vaníliakivonat

KRÉMSAJTOS MÁZ

250 g krémsajt, lágyítva

75 g sótlan vaj, lágyítva

1 1/2 csésze (180g) tiszta porcukor, átszitálva

CUKROZOTT PEKÁNDIÓ

1 tojásfehérje

2 evőkanál whisky

1 csésze (220 g) fehér cukor

1 1/2 csésze (210 g) pekándió

MERINGUE

6 tojásfehérje

1 1/2 csésze (330 g) porcukor

MÓDSZER

1. Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. Kenjünk ki két 20 x 30 cm-es szeletelőformát, és béleljük ki sütőpapírral.

2.Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszereket, a kókuszt és a pekándiót egy nagy tálban. Egy külön tálban keverjük fel a tojásokat, az ananászt a levével, a banánt, az olajat és a vaníliát, amíg simára és jól összeáll. Adjuk hozzá az ananászos keveréket a lisztes keverékhez, és keverjük össze, hogy éppen csak összeálljon. Osszuk el a keveréket egyenletesen az előkészített tepsik között. Süssük 40 percig, vagy amíg a közepébe szúrt nyárs tiszta nem lesz. Hűtsük a tepsikben 10 percig, majd fordítsuk ki a süteményt egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

3. A cukrozott pekándióhoz béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük a tojásfehérjét egy kis tálba, és verjük habosra. Adjuk hozzá a whiskyt, és habverővel keverjük össze. Tegyük a cukrot egy külön tálba. Adjuk hozzá a pekándiót a tojásfehérje keverékhez. Keverje össze, hogy bevonja. Szedje ki egy merőkanállal. Dobjuk bele a cukrot. Tegyük egyenletes rétegben az előkészített tálcára. Félidőben megkeverve 15-20 percig sütjük, amíg megpirul és megszárad. Hűtsük ki teljesen. Durván felaprítjuk.

4. A cukormázhoz tegyük az összes hozzávalót az állókeverő táljába a lapátos keverőfelszereléssel, és 4-5 percig verjük, amíg halvány és sima lesz.

5.Amikor készen áll a tálalásra, készítsük el a habcsókot. Tegyük a tojásfehérjét és a cukrot egy állómixer hőálló táljába, amelyet egy lábas forró víz fölé állítunk. Addig keverjük, amíg a cukor feloldódik, és a keverék forró. Tegyük a tálat az állókeverőbe, és magas fokozaton 8-10 percig verjük, amíg a keverék sűrű nem lesz, és teljesen ki nem hűl.

6.Helyezzük az egyik tortaréteget egy tálalótányérra. Kenjük meg a krémsajtmázzal. Tegyük a tetejére a második tortát. Kanalazzuk rá a habcsókot, és egy lángvágóval enyhén barnítsuk meg a habcsókot. Tálaláskor szórjuk meg a cukrozott pekándióval.

7.A FEDELES VÁLTOZAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ (30 SZEMÉLYRE): Zsírozd ki és béleld ki négy 22 cm-es kerek tortaforma alját és oldalát. Készítsd el a tálcás torta receptjének kétszeresét, és oszd el az előkészített formák között. Süssük 60-65 percig, amíg a közepébe szúrt nyárs tiszta nem lesz. Hűtsük a formákban 15 percig, majd fordítsuk ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Készítse dupla mennyiségű krémsajtos mázat, 1,5 mennyiségű habcsókot és 1 mennyiségű cukrozott pekándiót. A tálaláshoz helyezz egy tortalapot egy tálalótálra. A tetejére kenjük a krémsajtmáz 1/3-át, majd ismételjük meg még kétszer. A negyedik tortalapot is tegyük a tetejére. A habcsókot kenje a torta tetejére és oldalára, és egy lángvágóval enyhén barnítsa meg a habcsókot. Szórjuk meg pekándióval, és azonnal tálaljuk.

Lamington sajttorta

Egy szelet ebből a szépségből a kókuszos sajttorta mennyországába repít. Kezdje el ezt a receptet 5 órával korábban.

ÖSSZETEVŐK

400 g digestive keksz

190 g sótlan vaj, olvasztva, kihűtve

1/3 csésze (30 g) kókuszreszelék

750 g krémsajt, apróra vágva, lágyítva

400 g porcukor

125 g tejföl, szobahőmérsékleten

1/2 csésze (125 ml) kókuszkrém

400 g tejcsokoládé, felolvasztva, kihűtve

3 tojás, plusz 1 tojássárgája, szobahőmérsékleten

400 ml sűrített tejszín

1/3 csésze (40g) tiszta porcukor, átszitálva

1/2 csésze (160g) málnalekvár

Pirított kókuszreszelék a tálaláshoz

MÓDSZER

1. Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Zsírozzon ki egy 22 cm-es rugós tortaformát, és bélelje ki az alját sütőpapírral.

2.Tegyük a kekszet egy konyhai robotgépbe, és pépesítsük finom morzsává, majd pépesítsük bele a vajat és a kókuszt. A keveréket egyenletesen nyomkodjuk az előkészített forma aljába és oldalába, és szükség szerint hűtsük ki. 3. Tegyük a krémsajtot és a cukrot egy tiszta processzorba, és keverjük simára. Adjuk hozzá a tejfölt, a kókuszkrémet, és keverjük össze. Adjuk hozzá a csokoládét, a tojásokat és a tojássárgáját, és habverővel keverjük össze. Öntsük a kekszes alapra, és helyezzük a serpenyőt egy tálcára. Süssük 1 óra 20 percig, amíg éppen csak megdermed, és a közepén enyhén meginog. Kapcsoljuk ki a sütőt, és hűtsük ki teljesen a sütőben, majd hűtsük 4 órán át, vagy amíg megszilárdul és megdermed.

3. A tejszínt és a porcukrot verjük fel kemény habbá. Oldjuk ki a tortát a formából, és kenjük meg a krémet a tortán. Tálaláshoz csorgassuk meg a málnalekvárral, és szórjuk meg pirított kókuszreszelékkel.

Mézes és mandulás réteges torta

April a "meztelen" díszítési stílust választja, így a tortát nem árasztja el a cukormáz, hanem kandírozott mandulával és svájci habcsókos vajkrémmel fejezi be.

Összetevők

280 g sótlan vaj, lágyítva, plusz extra a kenéshez

225 g könnyű muscovado cukor

140 g tiszta méz, plusz 2 evőkanál

3 közepes tojás, plusz 4 közepes tojássárgája (a fehérjét a vajkrémhez tartogassuk).

280 g sima liszt

100 g őrölt mandula

1 evőkanál sütőpor

1 teáskanál vaníliakivonat

125 ml tej

A kandírozott mandulához

140 g fehér porcukor

75 g fehérített mandula

A svájci habcsókos vajkrémhez

350g sótlan vaj, lágyítva

4 közepes méretű tojásfehérje

250 g aranyszínű porcukor

2 evőkanál tiszta méz

Módszer

1. LÉPÉS

Először is készítsük el a mézes és mandulás piskótát. Melegítsük fel a sütőt 180C/160C-os légkeveréses/ 4-es fokozatra. Kenjünk ki két 15 cm-es tortaformát, és béleljük ki az aljukat sütőpapírral. Állókeverővel vagy elektromos kézi mixerrel verjük a vajat, a muscovado cukrot és a 140 g mézet világosra és habosra. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat és a tojássárgáját, és minden egyes hozzáadás után addig verjük, amíg jól be nem keveredik. Egy tiszta tálban keverje össze a lisztet, a mandulát, a sütőport és 1/4 teáskanál sót. Adjuk a lisztes keverék felét a vajas keverékhez, és addig verjük, amíg éppen csak össze nem keveredik. Adjuk hozzá a vaníliát és a tejet, tovább verjük, majd adjuk hozzá a maradék lisztkeveréket, és addig verjük, amíg éppen csak össze nem keveredik. Osszuk el a keveréket egyenletesen a sütőformák között, és süssük 45-55 percig, vagy amíg egy a közepébe szúrt nyárs ki nem jön a süteményből. Hagyjuk a süteményeket 10 percig hűlni a formákban, majd fordítsuk ki őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek. A kandírozott mandulához hagyjuk bekapcsolva a sütőt.

2. LÉPÉS

A mézszirup elkészítéséhez tegyünk 2 evőkanál mézet és 2 evőkanál vizet egy kis lábasba, és melegítsük 1-2 percig, vagy amíg a méz feloldódik. Tegyük félre.

3. LÉPÉS

Készítsük el a kandírozott mandulát úgy, hogy 150 ml vizet és a cukrot egy közepes, vastag aljú lábasban cukorhőmérővel együtt felmelegítjük, és addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. Közben terítsük szét a mandulát egy sütőlapon, és a sütőben 10-12 perc alatt süssük aranybarnára. A cukorszirupot melegítsük 119C-ra, majd kapcsoljuk le a tűzről, és keverjük bele a meleg mandulát. Addig keverjük, amíg a szirup be nem vonja a diót, és nem lesz fehér és ropogós. Borítsuk vissza a mandulát a sütőlapra, és a felét durván vágjuk fel.

4. LÉPÉS

Ezután készítsük el a svájci habcsókos vajkrémet. Állókeverővel vagy elektromos kézi mixerrel addig verjük a vajat, amíg halvány és habos nem lesz. Tegyük a tojásfehérjét és a cukrot egy tiszta hőálló tálba egy serpenyő forró víz fölé. Verjük fel tiszta elektromos kézi mixerrel, és melegítsük a keveréket, amíg a cukor fel nem oldódik (ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy az ujjaink között megtapogatunk egy kis tojásfehérjét, hogy ellenőrizzük, nem szemcsés-e). Vegyük le a tálat a tűzről, és állványos vagy elektromos kézi mixerrel verjük 10 percig, vagy amíg a keverék kemény csúcsokat nem képez, és szobahőmérsékletűre nem hűl. Adjuk hozzá a vajat, egyszerre 1-2 evőkanálnyit, és addig verjük, amíg a keverék sima és krémes nem lesz. Verjük bele a mézet, és töltsük át egy 1 cm-es fúvókával ellátott szórófejes zacskóba.

5. LÉPÉS

A torta összeállításához a piskótákat a kupolás tetejük levágásával kiegyenesítjük, és minden piskótát kettévágunk, hogy négy réteget kapjunk. Az alsó réteget egy tortalapra vagy állványra rögzítsük egy pöttynyi vajkrémmel, majd kenjük meg a mézes sziruppal, és a tetejére fújjunk egy réteg vajkrémet. Óvatosan nyomjuk rá a második réteget, és ismételjük meg a többi réteggel. Fedjük be a tortát egy vékony réteg vajkrémmel, majd egy palettakéssel kaparjuk tisztára az oldalát. A tetejét körbefújjuk vajkrémpöttyökből álló gyűrűvel, vagy palettakéssel vastag réteget kenhetünk rá. Díszítse kandírozott mandulával.

Klasszikus sárga torta krémes csokoládémázzal

Hozzávalók

A klasszikus sárga tortához:

2 és 1/2 csésze süteményliszt

3 és 1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

3/4 teáskanál só

2 rúd (8 uncia) sótlan vaj, szobahőmérsékleten

1 és 1/2 csésze kristálycukor

3 nagy tojás, szobahőmérsékleten

2 nagy tojássárgája, szobahőmérsékleten

2 és fél teáskanál vaníliakivonat

1 és 1/3 csésze teljes tej

1 teáskanál citromlé

A krémes csokoládémázhoz:

3 rúd (12 uncia) sótlan vaj, szobahőmérsékleten.

3 és 1/2 csésze porcukor, átszitálva, szükség esetén még több porcukor.

AD

10 uncia étcsokoládé, felolvasztva és langyosra hűtve.

Útmutató

A klasszikus sárga tortához:

Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. Zsírozzon ki két 9 hüvelykes kerek tortaformát, és tegye félre őket.

Egy nagy keverőtálban keverje össze a süteménylisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Tegyük félre.

Egy lapátos mixer táljában, vagy egy nagy tálban kézi elektromos mixerrel közepes-magas sebességen krémesre verjük a vajat, kb. 1 percig. Adjuk hozzá a cukrot, és verjük világosra és habosra, kb. 3 percig. Egyenként keverjük bele a tojásokat és a tojássárgáját, minden egyes hozzáadás után jól verjük, és szükség szerint kaparjuk le a tál oldalát. Verjük bele a vaníliát. Kapcsolja ki a keverőt egy pillanatra.

Egy üveg mérőpohárban keverjük össze a tejet és a citromlevet.

AD

A keverőgép alacsony fordulatszámán adjuk hozzá a lisztkeveréket három adagban, felváltva a tejes keverékkel két adagban, és csak addig keverjük, amíg a liszt be nem épül. Itt ne keverjük túl a keveréket.

Ossza el a tésztát egyenletesen az előkészített tepsik között, és egy gumispatulával simítsa el a tetejét.

Süssük 25 percig, vagy amíg a tetejük aranybarna nem lesz, és a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta, vagy nedves morzsákkal együtt nem jön ki.

Hűtsük a süteményeket a tepsikben, rácson 15 percig.

Fordítsa a tortalapokat a rácsra, és hűtse ki teljesen.

A krémes csokoládémázhoz:

A vajat közepes sebességen, közepes fokozaton verjük teljesen simára egy lapátos keverőgép táljában, vagy egy nagy tálban kézi elektromos keverővel. Csökkentse a sebességet alacsonyra, és fokozatosan adja hozzá a porcukrot, addig verve, amíg az összes cukor teljesen össze nem keveredik. Adjuk hozzá a csokoládét, és verjük simára. Miután minden hozzávalót beépítettünk, emeljük a sebességet közepesen magasra, és verjük egy percig.

A tortát tetszés szerint mázold be.