, 2021/8/4

A parmezán és csírke párositása egy szenzácciós ízvilágot ad amitől káprázatos ételt varázsolhatsz az asztalra.

Csirke

4 adagot készíthetsz a következő hozzávalókból és kevés időt vesz igénybe.

Összetevők

4 adaghoz

1 font csont nélküli, bőr nélküli csirkemell (455 g)

kóser só, ízlés szerint

fekete bors, ízlés szerint

1 csésze liszt (125 g), plusz 2 evőkanál liszt, elosztva

3 nagy tojás

1 csésze sima zsemlemorzsa (115 g)

1 citrom héja

1 csésze fehérbor (240 ml), plusz 1 evőkanál, lehetőleg Pinot Grigio, elosztva

½ csésze panko zsemlemorzsa (25 g)

¼ csésze reszelt parmezán sajt (25 g), plusz még több a tálaláshoz.

3 evőkanál olívaolaj, plusz még több a sütéshez

4 gerezd fokhagyma, apróra vágva

¼ teáskanál pirospaprika pehely

2 babérlevél

½ csésze csirkealaplé (120 ml)

14 oz zúzott paradicsom (395 g), 1 doboz, például San Marzano paradicsom

2 evőkanál paradicsompaszta

2 evőkanál szárított oregánó, plusz még több ízlés szerint

¼ csésze friss petrezselyemzöld (10 g), apróra vágva, plusz még több a díszítéshez.

¼ csésze friss bazsalikomlevél (10 g), felszeletelve

½ csésze reszelt mozzarella sajt (50 g)

spagetti, főtt tészta, a tálaláshoz

Előkészítés

Egy húsklopfoló dudoros oldalával minden csirkemellet 1 ½ hüvelyk (1 ¼ cm) vastagságúra ütögetünk. Ízlés szerint sóval és fekete borssal fűszerezzük.

Adjunk 1 csésze (125 g) lisztet, a tojásokat és a sima zsemlemorzsát 3 különálló sekély tálba.

Ízesítse a lisztet sóval, borssal és a citromhéjjal. Keverje össze.

Ízesítse a tojásokat sóval és borssal, és adjon hozzá 1 evőkanál fehérbort. Keverjük össze.

A zsemlemorzsához adjuk hozzá a pankót, a maradék 2 evőkanál lisztet és a parmezánt. Keverje össze.

Egyszerre csak 1 darabot dolgozzunk meg a csirkét a lisztben, rázzuk le a felesleget, majd a tojásos keverékben, végül a zsemlemorzsában. Tegyük át egy fóliával bélelt sütőlapra, és tegyük a hűtőbe 10 percre.

Melegítsünk fel egy nagy öntöttvas serpenyőt közepes lángon. Adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy a serpenyő oldalára ¼ hüvelyk (6 mm) feljusson. A csirkét több részletben, oldalanként 2-3 perc alatt enyhén barnára sütjük. Csepegtessük le papírtörlőn.

Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra (350 °F).

Törölje ki a serpenyőt papírtörlővel. Tegyük vissza közepes lángra, és adjunk hozzá 3 evőkanál olívaolajat, a fokhagymát, a pirospaprikapelyhet és a babérlevelet. Főzzük, amíg illatozni kezd, 1-2 percig.

Adja hozzá a maradék csésze fehérbort és a csirkealaplevet. Főzzük, amíg a folyadék a felére csökken, időnként megkeverve.

Keverje bele a zúzott paradicsomot és a paradicsompürét. Fűszerezze borssal, majd adja hozzá az oregánót, és törje össze a keze között, hogy még több ízt bocsásson ki. Párolja a mártást 5 percig, amíg kissé besűrűsödik. Adja hozzá a petrezselymet és a bazsalikomot, és keverje össze.

Távolítsa el a babérleveleket a serpenyőből. Készítsen egy kis helyet a közepén, majd tegye vissza a csirkét a serpenyőbe. Kanalazzuk a mártást a csirkére.

Szórja a mozzarellát és még több oregánót a csirkedarabokra.

Süssük 10-15 percig, amíg a sajt megpirul és megolvad, a csirke pedig átsül. Állítsa a grillsütőt magas fokozatra, és grillezze 1-2 percig, amíg a sajt enyhén megbarnul.

Tálalja a csirkét a felesleges szószban megforgatott spagettivel. Díszítse petrezselyemmel és parmezán sajttal.

Jó étvágyat!