, 2021/8/4
A parmezán és csírke párositása egy szenzácciós ízvilágot ad amitől káprázatos ételt varázsolhatsz az asztalra.
4 adagot készíthetsz a következő hozzávalókból és kevés időt vesz igénybe.
Összetevők
4 adaghoz
1 font csont nélküli, bőr nélküli csirkemell (455 g)
kóser só, ízlés szerint
fekete bors, ízlés szerint
1 csésze liszt (125 g), plusz 2 evőkanál liszt, elosztva
3 nagy tojás
1 csésze sima zsemlemorzsa (115 g)
1 citrom héja
1 csésze fehérbor (240 ml), plusz 1 evőkanál, lehetőleg Pinot Grigio, elosztva
½ csésze panko zsemlemorzsa (25 g)
¼ csésze reszelt parmezán sajt (25 g), plusz még több a tálaláshoz.
3 evőkanál olívaolaj, plusz még több a sütéshez
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
¼ teáskanál pirospaprika pehely
2 babérlevél
½ csésze csirkealaplé (120 ml)
14 oz zúzott paradicsom (395 g), 1 doboz, például San Marzano paradicsom
2 evőkanál paradicsompaszta
2 evőkanál szárított oregánó, plusz még több ízlés szerint
¼ csésze friss petrezselyemzöld (10 g), apróra vágva, plusz még több a díszítéshez.
¼ csésze friss bazsalikomlevél (10 g), felszeletelve
½ csésze reszelt mozzarella sajt (50 g)
spagetti, főtt tészta, a tálaláshoz
Előkészítés
Egy húsklopfoló dudoros oldalával minden csirkemellet 1 ½ hüvelyk (1 ¼ cm) vastagságúra ütögetünk. Ízlés szerint sóval és fekete borssal fűszerezzük.
Adjunk 1 csésze (125 g) lisztet, a tojásokat és a sima zsemlemorzsát 3 különálló sekély tálba.
Ízesítse a lisztet sóval, borssal és a citromhéjjal. Keverje össze.
Ízesítse a tojásokat sóval és borssal, és adjon hozzá 1 evőkanál fehérbort. Keverjük össze.
A zsemlemorzsához adjuk hozzá a pankót, a maradék 2 evőkanál lisztet és a parmezánt. Keverje össze.
Egyszerre csak 1 darabot dolgozzunk meg a csirkét a lisztben, rázzuk le a felesleget, majd a tojásos keverékben, végül a zsemlemorzsában. Tegyük át egy fóliával bélelt sütőlapra, és tegyük a hűtőbe 10 percre.
Melegítsünk fel egy nagy öntöttvas serpenyőt közepes lángon. Adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy a serpenyő oldalára ¼ hüvelyk (6 mm) feljusson. A csirkét több részletben, oldalanként 2-3 perc alatt enyhén barnára sütjük. Csepegtessük le papírtörlőn.
Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra (350 °F).
Törölje ki a serpenyőt papírtörlővel. Tegyük vissza közepes lángra, és adjunk hozzá 3 evőkanál olívaolajat, a fokhagymát, a pirospaprikapelyhet és a babérlevelet. Főzzük, amíg illatozni kezd, 1-2 percig.
Adja hozzá a maradék csésze fehérbort és a csirkealaplevet. Főzzük, amíg a folyadék a felére csökken, időnként megkeverve.
Keverje bele a zúzott paradicsomot és a paradicsompürét. Fűszerezze borssal, majd adja hozzá az oregánót, és törje össze a keze között, hogy még több ízt bocsásson ki. Párolja a mártást 5 percig, amíg kissé besűrűsödik. Adja hozzá a petrezselymet és a bazsalikomot, és keverje össze.
Távolítsa el a babérleveleket a serpenyőből. Készítsen egy kis helyet a közepén, majd tegye vissza a csirkét a serpenyőbe. Kanalazzuk a mártást a csirkére.
Szórja a mozzarellát és még több oregánót a csirkedarabokra.
Süssük 10-15 percig, amíg a sajt megpirul és megolvad, a csirke pedig átsül. Állítsa a grillsütőt magas fokozatra, és grillezze 1-2 percig, amíg a sajt enyhén megbarnul.
Tálalja a csirkét a felesleges szószban megforgatott spagettivel. Díszítse petrezselyemmel és parmezán sajttal.
Jó étvágyat!