, 2021/8/4

Kihagyhatatlam ajánlat, ha szereted a francia konyhát. Főleg, ha steak rajongó vagy.

Borsos steak

Borsos steak (Steak Au Poivre)

30 perc alatt

Hozzávalók

2 adaghoz

14 oz New York-i csíkos steak (400 g) vagy más jó minőségű steak

2 teáskanál kóser só

2 evőkanál durvára őrölt fekete bors

1 evőkanál növényi olaj

2 evőkanál vaj, elosztva

1 csésze tejszín (240 ml)

⅓ csésze brandy vagy konyak (80 ml)

1 evőkanál dijoni mustár

Elkészítés

A steaket bőségesen fűszerezze sóval és borssal, ügyelve arra, hogy a hús teljes felületét bevonja. A kezünkkel nyomkodjuk a fűszereket a húsba, hogy egyenletes bevonatot kapjon.

Melegítse fel a növényi olajat és 1 evőkanál vajat egy nagy serpenyőben közepes-magas hőfokon, amíg éppen csak füstölni nem kezd. Adja hozzá a steaket a serpenyőbe, és pirítsa 4 percig. Fordítsa meg, és pirítsa a másik oldalát további 4 percig, hogy közepesen átsüljön. Ha a steak oldalán van zsírpárna, akkor azt is 30 másodperctől 1 percig pirítsa. Ha a kívánt átsült, tegye át a steaket egy vágódeszkára pihenni.

Csökkentse a hőfokot közepesre, és adja hozzá a serpenyőhöz a brandyt. Hagyja a brandyt kb. 1 percig főni, miközben egy habverővel lekaparja a serpenyő alján lévő barnult darabkákat. Amint a brandy a felére csökkent, adjuk hozzá a tejszínt, és folytassuk a habverést, amíg össze nem keveredik. Adjuk hozzá a dijoni mustárt és a maradék evőkanál vajat, és főzzük tovább, amíg a keverék elkezd csökkenni és besűrűsödni, 5-7 percig. A végső serpenyőmártásnak gazdag állagúnak kell lennie, és egy kanál hátulját be kell vonnia. Csökkentse a hőfokot alacsonyra.

Szeletelje fel a steaket ½ hüvelykes (1,5 cm) darabokra. Öntse rá a tejszínes mártást, és tálalja.

Jó étvágyat!