, 2022/8/25

Barisalból, Bangladesből származó Hilsa csemege.

Hagyományos Ilish Borishali

A bengáliak egyik legrégebbi és hagyományos receptje... eredetileg Banglades Barisal körzetéből származik 🇧🇩.

Hozzávalók

4 személy

4-6 darab Hilsa hal

3-4 evőkanál mák / khus khus: Paszta + 3 zöld chili - mindkettő együtt pasztázva.

1 evőkanál mustárpaszta: Sárga mustár

1 evőkanál fekete mustár: Paszta

2 evőkanál friss kókuszdió paszta

Ízlés szerint só

1/2csésze mustárolaj (az egész főzéshez)

4-5 egész zöld chili: Slitted

1/4 csésze sima joghurt: Jól felvert

1/2 teáskanál kurkuma por

1/2 teáskanál vörös chilipor

1/2 teáskanál kasmíri vörös chilipor

1/2-1 teáskanál Nigella magok/Kalounji

1/2-1 csésze víz (RT)

1 csipet cukor

Lépések

Mosd meg a haldarabokat, és kend be sóval és kurkumával elég jól, és tedd félre kb. 15 percig, majd a megfelelő mennyiségű mustárolajban a serpenyőben magas lángon enyhén pirítsd meg.

Vedd ki a serpenyőből és tedd félre, ha kész... Tartsd készenlétben, a többi hozzávalót... Egy keverőtálban: Adjuk hozzá a túrót & keverjünk hozzá egy kis kurkumát, vörös chilit & kashmiri vörös chiliport és még egy kis sót.

Most ugyanabban a serpenyőben: Add hozzá a Nigella magot és néhány felhasított zöld chilit- Addig pirítod, amíg finom aromát nem áraszt- Ezután add hozzá a mákot és a zöld chilipasztát, és addig pirítod, amíg a színe kissé megváltozik.

Add hozzá a sima túró és a többi többi őrölt fűszer keverékét (korábban összekeverve), és addig párold, amíg a nyers szag el nem tűnik, és nem főtt igazán jól, körülbelül 2-3 percig.

Most belekerül ugyanez: A kókuszpaszta és mindkét mustár paszta együtt néhány zöld chilivel és sóval, és folyamatosan keverjük tovább, amíg az olaj felszínre nem kerül.

Beletesszük a gyengéden sült Hilsa hal darabokat- Hozzáadjuk a maradék felhasított zöld chilit és óvatosan bevonjuk és összekeverjük a szósszal- Lefedjük és alacsony lángon pároljuk a következő 4-5 percig, közben egyszer megfordítjuk az oldalát, amikor félig átsült.

Kapcsold ki a lángot most: Adjunk hozzá még egy kis mustárolaj a tetejére, és ismét fedjük le a serpenyő fedelét, és hagyjuk még kb. 5-6 percig a forró sütőn pihenni, mielőtt tálaljuk.

Ideje tálalni és forrón tálalni a szintén forró párolt rizzsel - ez a recept és a HILSA HAL legjobb része...Díszítsük 1-2 darab felhasított zöld chilivel és egy szál friss korianderlevéllel.

Ideje élvezni.