, 2021/8/5
A desszertnek sosincs rossz ideje. Sütemény, torta, pite, amit csak akarsz! De néha szükséged van egy kis változatosságra: lépj be a macaronok közé.
Félelmetesnek tűnhet, de könnyen követhető útmutatónkkal nem kell annak lennie. És személyre szabhatod őket! Változatosra vágysz? Használjon különböző ételfestékeket. Más ízű cukormázat szeretne? Adj hozzá egy kis levendulakivonatot a virágos hangulatért. Egyetlen harapás, és máris Párizsban érezheted magad.
Hozzávalók
30 macaronhoz
Macaronok
1 ¾ csésze porcukor (210 g)
1 csésze mandulaliszt (95 g), finomra őrölve
1 teáskanál só, elosztva
3 tojásfehérje, szobahőmérsékleten
¼ csésze kristálycukor (50 g)
½ teáskanál vaníliakivonat
2 csepp rózsaszín zselés ételfesték
Vaníliás vajkrém
1 csésze sótlan vaj (230 g), 2 rúd, szobahőmérsékleten.
3 csésze porcukor (360 g)
1 teáskanál vaníliakivonat
3 evőkanál tejszín
Elkészítés
Készítsük el a macaronokat: Egy konyhai robotgép táljában keverjük össze a porcukrot, a mandulalisztet és ½ teáskanál sót, majd alacsony fokozaton dolgozzuk össze, amíg extra finom nem lesz. Szitáljuk át a mandulalisztes keveréket egy finom szemű szitán egy nagy tálba.
Egy másik nagy tálban verjük fel a tojásfehérjét és a maradék ½ teáskanál sót elektromos kézi mixerrel, amíg lágy csúcsokat nem képez. Fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot, amíg teljesen be nem keveredik. Folytassa a verést, amíg kemény csúcsok nem alakulnak ki (a tálat fejjel lefelé kell tudnia fordítani anélkül, hogy bármi kiesne).
Adjuk hozzá a vaníliát, és addig verjük, amíg be nem épül. Adja hozzá az ételfestéket, és addig verje, amíg éppen csak össze nem keveredik.
Adjon hozzá egyszerre körülbelül ⅓ az átszitált mandulalisztes keverékből a felvert tojásfehérjéhez, és egy spatula segítségével óvatosan hajtsa össze, amíg össze nem olvad. Az utolsó mandulaliszt hozzáadása után folytassa a lassú hajtogatást, amíg a tészta szalagokba nem esik, és a spatulát felfelé tartva 8-as alakot nem tud csinálni.
A macaron tésztát töltse át egy kerek hegyű szórófejjel ellátott szórófejes zacskóba.
Tegyen 4 pöttyöt a tésztából egy peremezett sütőlemez minden sarkába, és helyezzen rá egy darab pergamenpapírt, a tésztával segítsen a pergamennek a sütőlemezhez tapadni.
A macaronokat 1½ hüvelykes (3 cm-es) körökben, egymástól legalább 2 cm távolságra a pergamenpapírra nyomjuk.
A sütőlapot 5-ször ütögesse meg sima felületen, hogy a légbuborékok felszabaduljanak.
Hagyjuk a macaronokat szobahőmérsékleten 30 perctől 1 óráig állni, amíg száraz tapintásúak lesznek.
Melegítsük elő a sütőt 300˚F (150˚C) hőmérsékletre.
Süssük a macaronokat 17 percig, amíg a lábuk jól meg nem kel, és a macaronok nem ragadnak a pergamenpapírra.
Tegyük át a macaronokat egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek a töltés előtt.
Készítsük el a vajkrémet: Egy nagy tálban adjuk hozzá a vajat, és keverőgéppel 1 percig verjük, amíg könnyű és habos lesz. Szitáljuk bele a porcukrot, és addig verjük, amíg teljesen be nem keveredik. Adjuk hozzá a vaníliát, és verjük össze. Adjuk hozzá a tejszínt, egyszerre 1 evőkanálnyit, és addig verjük, amíg a kívánt állagot el nem érjük.
A vajkrémet tegye át egy kerek hegyű csővel ellátott pipettás zacskóba.
Adjon egy púpozott vajkrémet az egyik macaronhéjra. Tegyünk rá egy másik macaronhéjat, hogy szendvicset alkossunk. Ismételje meg a többi macaronhéjjal és a vajkrémmel.
Tegyük légmentesen záródó edénybe 24 órára, hogy "kivirágozzon".
Jó étvágyat!