, 2021/8/5

A desszertnek sosincs rossz ideje. Sütemény, torta, pite, amit csak akarsz! De néha szükséged van egy kis változatosságra: lépj be a macaronok közé.

 Macarons

Félelmetesnek tűnhet, de könnyen követhető útmutatónkkal nem kell annak lennie. És személyre szabhatod őket! Változatosra vágysz? Használjon különböző ételfestékeket. Más ízű cukormázat szeretne? Adj hozzá egy kis levendulakivonatot a virágos hangulatért. Egyetlen harapás, és máris Párizsban érezheted magad.

Hozzávalók

30 macaronhoz

Macaronok

1 ¾ csésze porcukor (210 g)

1 csésze mandulaliszt (95 g), finomra őrölve

1 teáskanál só, elosztva

3 tojásfehérje, szobahőmérsékleten

¼ csésze kristálycukor (50 g)

½ teáskanál vaníliakivonat

2 csepp rózsaszín zselés ételfesték

Vaníliás vajkrém

1 csésze sótlan vaj (230 g), 2 rúd, szobahőmérsékleten.

3 csésze porcukor (360 g)

1 teáskanál vaníliakivonat

3 evőkanál tejszín

Elkészítés

Készítsük el a macaronokat: Egy konyhai robotgép táljában keverjük össze a porcukrot, a mandulalisztet és ½ teáskanál sót, majd alacsony fokozaton dolgozzuk össze, amíg extra finom nem lesz. Szitáljuk át a mandulalisztes keveréket egy finom szemű szitán egy nagy tálba.

Egy másik nagy tálban verjük fel a tojásfehérjét és a maradék ½ teáskanál sót elektromos kézi mixerrel, amíg lágy csúcsokat nem képez. Fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot, amíg teljesen be nem keveredik. Folytassa a verést, amíg kemény csúcsok nem alakulnak ki (a tálat fejjel lefelé kell tudnia fordítani anélkül, hogy bármi kiesne).

Adjuk hozzá a vaníliát, és addig verjük, amíg be nem épül. Adja hozzá az ételfestéket, és addig verje, amíg éppen csak össze nem keveredik.

Adjon hozzá egyszerre körülbelül ⅓ az átszitált mandulalisztes keverékből a felvert tojásfehérjéhez, és egy spatula segítségével óvatosan hajtsa össze, amíg össze nem olvad. Az utolsó mandulaliszt hozzáadása után folytassa a lassú hajtogatást, amíg a tészta szalagokba nem esik, és a spatulát felfelé tartva 8-as alakot nem tud csinálni.

A macaron tésztát töltse át egy kerek hegyű szórófejjel ellátott szórófejes zacskóba.

Tegyen 4 pöttyöt a tésztából egy peremezett sütőlemez minden sarkába, és helyezzen rá egy darab pergamenpapírt, a tésztával segítsen a pergamennek a sütőlemezhez tapadni.

A macaronokat 1½ hüvelykes (3 cm-es) körökben, egymástól legalább 2 cm távolságra a pergamenpapírra nyomjuk.

A sütőlapot 5-ször ütögesse meg sima felületen, hogy a légbuborékok felszabaduljanak.

Hagyjuk a macaronokat szobahőmérsékleten 30 perctől 1 óráig állni, amíg száraz tapintásúak lesznek.

Melegítsük elő a sütőt 300˚F (150˚C) hőmérsékletre.

Süssük a macaronokat 17 percig, amíg a lábuk jól meg nem kel, és a macaronok nem ragadnak a pergamenpapírra.

Tegyük át a macaronokat egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek a töltés előtt.

Készítsük el a vajkrémet: Egy nagy tálban adjuk hozzá a vajat, és keverőgéppel 1 percig verjük, amíg könnyű és habos lesz. Szitáljuk bele a porcukrot, és addig verjük, amíg teljesen be nem keveredik. Adjuk hozzá a vaníliát, és verjük össze. Adjuk hozzá a tejszínt, egyszerre 1 evőkanálnyit, és addig verjük, amíg a kívánt állagot el nem érjük.

A vajkrémet tegye át egy kerek hegyű csővel ellátott pipettás zacskóba.

Adjon egy púpozott vajkrémet az egyik macaronhéjra. Tegyünk rá egy másik macaronhéjat, hogy szendvicset alkossunk. Ismételje meg a többi macaronhéjjal és a vajkrémmel.

Tegyük légmentesen záródó edénybe 24 órára, hogy "kivirágozzon".

Jó étvágyat!