, 2021/8/5

A calzone készítése a semmiből megfélemlítőnek tűnhet, de ez a húsimádók calzone receptje megkönnyíti a dolgot.

Calzonéi

Jó szórakozást a tészta gyúrásához, a sodráshoz és a finom kolbásztöltelékkel való megtöltéséhez. Ha nem osztja meg ezeket, fagyassza le, és melegítse fel később egy gyors ebédhez vagy vacsorához.

Összetevők

4 adaghoz

Tészta

¾ csésze meleg víz (180 ml)

1 ½ teáskanál instant élesztő (1/2 csomag)

2 csésze liszt (250 g), plusz még több a porozáshoz

1 ½ teáskanál kóser só

1 evőkanál olívaolaj

Töltelék

3 szál olasz kolbász, a bélzetet eltávolítva és a kolbászt szétmorzsolva.

½ sárga hagyma, kockára vágva

½ teáskanál kóser só, plusz egy csipet só

½ teáskanál fekete bors

½ csésze marinara szósz (130 g), plusz még több a mártáshoz

8 szelet sonka

20 szelet pepperoni

1 csésze reszelt mozzarella sajt (100 g)

1 nagy tojás

Elkészítés

Készítsük el a tésztát: Egy közepes tálban keverjük össze a meleg vizet, az élesztőt, a lisztet és a sót. Keverjük össze egy gumispatulával, amíg jól összeáll a tészta, és golyóvá áll össze.

Könnyen lisztezzen meg egy tiszta felületet, majd fordítsa ki a tésztát, és gyúrja 1-2 percig, hogy kisimuljon és elősegítse a glutén fejlődését. Formázza a tésztát golyóvá.

Csepegtessük az olívaolajat egy tiszta nagy tálba. Adjuk hozzá a tésztagolyót, és forgassuk meg, hogy bevonja az olaj. Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni 1 órán át, vagy amíg a duplájára nem dagad.

Melegítsük elő a sütőt 425˚F (220˚C) hőmérsékletre. Béleljünk ki egy sütőlapot sütőpapírral.

Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket: Adja a kolbászt egy közepes méretű, tapadásmentes serpenyőbe, és közepes lángon főzze 5-6 percig, amíg már nem lesz rózsaszínű. Adja hozzá a hagymát, sót és borsot, és főzze tovább, amíg a kolbász megbarnul, még kb. 5 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Miután a tészta megkelt, fordítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre. Ossza a tésztát 4 részre, majd mindegyikből tekerje ki a tésztát, és tekerje kör alakúra, körülbelül ¼ hüvelyk (½ cm) vastagságúra.

Minden tésztakör egyik felét kenjük meg a mártás ¼ részével, a szélén hagyva egy 1 cm-es szegélyt. Tegyünk mindegyik tetejére 2 szelet sonkát, 5 szelet pepperónit, a kolbászos-hagymás keverék ¼ részét, valamint ¼ csésze (25 g) mozzarella sajtot.

A tojást enyhén verjük fel egy csipet sóval. Kenjük meg a tészta szélét a tojással, hajtsuk rá a másik felét, és nyomjuk össze a széleket. Az egyik saroktól kezdve csavartan hajtsa magára a tésztát. A másik sarkát is dugjuk alá. Tegyük át a calzonét az előkészített sütőlapra. Enyhén kenjük meg tojással, és a tetejüket késsel karcoljuk be, hogy a gőz távozni tudjon.

Süssük 15-17 percig, amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk 5 percig hűlni.

Tálaljuk a calzonékat a mártogatós marinara mártással, ha kívánjuk.

Jó étvágyat!