, 2021/11/19

12 adagot készithetsz belőle. vond be a gyermeked is a sütésbe több okból is, de főképp, hogy megszerettesd vele a sütés élményét.

sajttorta

Összetevők

12 adaghoz

1 csomag csokoládés szendvics süti

6 evőkanál sótlan vaj, olvasztva

tapadásmentes főzőspray, a kenéshez

32 oz krémsajt (900 g), lágyítva

5 nagy tojás

1 ½ csésze világos barna cukor (300 g), enyhén megtöltve

1 csésze krémes mogyoróvaj (240 g)

1 csésze tejszín (240 ml), elosztva

1 teáskanál vanília kivonat

¼ teáskanál kóser só

24 mogyoróvajas csoki, apróra vágva, elosztva

1 csésze félédes csokoládédarabkák (175 g)

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra (325 °F).

Adjuk a szendvicskekszet egy konyhai robotgépbe, és dolgozzuk finom morzsává. Öntsük bele az olvasztott vajat, és többször pépesítsük, amíg a morzsa meg nem nedvesedik.

Kenjen ki egy 10 hüvelykes rugós formát tapadásmentes spray-vel. Adjuk hozzá a sütimorzsát, egyenletesen nyomkodjuk be a forma aljába és félig az oldalára.

Süssük 10 percig, amíg kissé megpúposodik. Vegye ki a sütőből, és hagyja teljesen kihűlni egy rácson, kb. 30 percig.

Egy nagy tálban elektromos kézi mixerrel, magas fokozaton verjük simára a krémsajtot. Csökkentse a sebességet közepesre, és egyszerre 1 tojást verjen bele, amíg simává válik.

Adjuk hozzá a barna cukrot, a mogyoróvajat, ½ csésze tejszínt, a vaníliát és a sót, és éppen csak simára verjük, vigyázva, hogy ne keverjük túl. Egy gumispatula segítségével forgassa bele az apróra vágott mogyoróvajas csészék felét.

Öntsük a tölteléket a kihűlt kéregbe.

Süssük a sajttortát 70-80 percig, vagy amíg a teteje világos aranyszínű, száraznak látszik, és elkezd pattogni. A közepe még kissé remeghet. Hagyjuk a sajttortát kb. 1 órán át hűlni egy rácson, majd tegyük át a hűtőbe, hogy legalább 4 órán át, de akár egy éjszakán át hűljön.

Egy közepes méretű, mikrohullámú sütőre alkalmas tálban keverje össze a maradék ½ csésze tejszínt és a csokoládéforgácsot. Mikrózza 70 másodpercig, majd keverje össze, amíg a csokoládé megolvad és simává válik.

Oldja ki a sajttortát a rugós formából, és tegye át egy tálalótányérra vagy tortaállványra. Öntse rá a csokoládémártást, és spatulával oszlassa el úgy, hogy kissé átcsöpögjön az oldalára. Szórja a tetejére a maradék apróra vágott mogyoróvajas csészéket.

Meleg késsel szeletelje fel, és tálalja.

Jó étvágyat!