, 2021/8/5
A sütőtök minden formában igazán ízletes és finpm, de ez a leves valami isteni finom. Kár lenne kihagyni.
Táplálkozási információ
Kalória 893
Zsír 71g
Szénhidrát 60g
Rost 3g
Cukor 17g
Fehérje 3g
Összetevők
4 adaghoz
1 doboz sütőtökpüré
1 doboz kókusztej
1 csésze csirkealaplé (240 ml), helyettesíthető vízzel is
4 evőkanál sózott vaj
2 kis mogyoróhagyma, apróra vágva
1 evőkanál fokhagyma, frissen aprítva
1 kocka csirkeleves
1 evőkanál méz
1 teáskanál friss kakukkfű
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
só, ízlés szerint
friss törött bors, ízlés szerint
nyers tökmag, opcionálisan, a feltéthez
Elkészítés
Olvassza fel a vajat közepes/közepesen alacsony hőfokon egy nagy fazékban vagy holland sütőben. Adjuk hozzá az apróra vágott mogyoróhagymát, és gyakori kevergetés mellett főzzük 3-5 percig. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, és gyakori kevergetés mellett főzzük tovább kb. 1 percig. Gyorsan adjuk hozzá a sütőtökpürét, és jól keverjük össze, hogy a fokhagyma ne égjen meg.
Főzzük a sütőtökös keveréket 5 percig, gyakori kevergetés mellett.
Adjuk hozzá a kókusztejet és a csirkealaplevet, és jól keverjük össze, hogy a sütőtökhöz keveredjen. Ezután adjuk hozzá a mézet, a csirkelevest, a kakukkfüvet, a szerecsendiót, ¼ teáskanál sót és a frissen törött fekete borsot (ízlés szerint).
Forraljuk fel a levest, majd csökkentsük a hőfokot, és főzzük a kívánt sűrűség eléréséig (15-20 perc). Ha kívánja, hagyja kihűlni a levest, és merülőmixerrel jól turmixolja. (Ha ezt tesszük, tálalás előtt ismét forraljuk fel).
Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.
Tálaljuk forrón, frissen törött borssal és nyers tökmaggal körítve.