, 2021/8/5

A sütőtök minden formában igazán ízletes és finpm, de ez a leves valami isteni finom. Kár lenne kihagyni.

Sütőtök leves

Táplálkozási információ

Kalória 893

Zsír 71g

Szénhidrát 60g

Rost 3g

Cukor 17g

Fehérje 3g

Összetevők

4 adaghoz

1 doboz sütőtökpüré

1 doboz kókusztej

1 csésze csirkealaplé (240 ml), helyettesíthető vízzel is

4 evőkanál sózott vaj

2 kis mogyoróhagyma, apróra vágva

1 evőkanál fokhagyma, frissen aprítva

1 kocka csirkeleves

1 evőkanál méz

1 teáskanál friss kakukkfű

¼ teáskanál őrölt szerecsendió

só, ízlés szerint

friss törött bors, ízlés szerint

nyers tökmag, opcionálisan, a feltéthez

Elkészítés

Olvassza fel a vajat közepes/közepesen alacsony hőfokon egy nagy fazékban vagy holland sütőben. Adjuk hozzá az apróra vágott mogyoróhagymát, és gyakori kevergetés mellett főzzük 3-5 percig. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, és gyakori kevergetés mellett főzzük tovább kb. 1 percig. Gyorsan adjuk hozzá a sütőtökpürét, és jól keverjük össze, hogy a fokhagyma ne égjen meg.

Főzzük a sütőtökös keveréket 5 percig, gyakori kevergetés mellett.

Adjuk hozzá a kókusztejet és a csirkealaplevet, és jól keverjük össze, hogy a sütőtökhöz keveredjen. Ezután adjuk hozzá a mézet, a csirkelevest, a kakukkfüvet, a szerecsendiót, ¼ teáskanál sót és a frissen törött fekete borsot (ízlés szerint).

Forraljuk fel a levest, majd csökkentsük a hőfokot, és főzzük a kívánt sűrűség eléréséig (15-20 perc). Ha kívánja, hagyja kihűlni a levest, és merülőmixerrel jól turmixolja. (Ha ezt tesszük, tálalás előtt ismét forraljuk fel).

Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.

Tálaljuk forrón, frissen törött borssal és nyers tökmaggal körítve.