, 2021/8/4
Egy isteni csirkecomb recept sok vörösborral, különbféle zöldségekkel és gombával. Fennséges fogás.
Kissé időigényes recept, de megéri rászánni az időt. Ne ijesszen el a hosszú leírás, hiszen semmi extra nincs benne, amihez nem jutnál hozza könnyűszerrel.
Hozzávalók
6 adaghoz
4 font bőrös csirkecomb negyed (1,8 kg)
kóser só, ízlés szerint
fekete bors, ízlés szerint
3 szál friss kakukkfű
2 babérlevél
¼ csokor friss petrezselyemszár
3 csésze burgundi vörösbor (720 ml) vagy bármilyen száraz vörösbor
1 csésze szalonna (225 g), felkockázva
3 nagy sárgarépa, meghámozva és felaprítva
1 nagy fehér hagyma, apróra vágva
½ font cremini gomba (225 g), felszeletelve
½ font cremini gomba (225 g), negyedelve
5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál liszt
¼ csésze brandy (60 ml)
2 evőkanál extra szűz olívaolaj, plusz szükség szerint több
2 evőkanál sótlan vaj
8 oz gyöngyhagyma (225 g), hámozva
1 csipet cukor
¼ csésze friss petrezselyem (10 g), apróra vágva, a díszítéshez
1 szeletelt bagett a tálaláshoz
Előkészítés
Egy nagy tálban fűszerezzük a csirkét sóval és borssal. Dobjuk össze, amíg jól be nem vonja a húst.
A kakukkfűágakat, babérleveleket és petrezselyemszárakat kössük össze konyhai zsineggel, hogy egy bouquet garni-t készítsünk.
Adjuk a bouquet garni-t a csirkéhez a tálhoz. Öntse rá a bort a csirkére. Fedjük le fóliával, és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, vagy még jobb, ha egy éjszakára.
Egy nagy holland sütőben közepes-alacsony lángon főzzük a szalonnát, amíg a zsír ki nem olvad, és a szalonna ropogósra nem sül, kb. 15 percig. Szűrőkanállal tegyük át a szalonnát egy papírtörlővel bélelt tányérra, a felesleges zsiradékot hagyjuk a fazékban.
Vegye ki a csirkét a pácléből, a folyadékot félretéve, és tegye egy papírtörlővel bélelt tepsibe. A csirkét további papírtörlővel teljesen szárazra töröljük.
A szalonnazsírt közepes lángon melegítse fel, amíg majdnem füstölni kezd. Tételekben dolgozzon, tegye bele a csirkecombokat bőrrel lefelé egy rétegben, és süsse jól megbarnultra, oldalanként 5 percig. Vegye ki a csirkét a fazékból, és tegye félre.
Adja hozzá a sárgarépát, a hagymát, a felszeletelt gombát és a fokhagymát a fazékhoz. Főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén megbarnulnak, kb. 10 percig.
Keverje bele a paradicsompürét, és főzze 3 percig, amíg besötétedik és illatos lesz. Ezután szórja bele a lisztet, és főzze még egy percig, amíg be nem keveredik.
Öntsük a konyakot a lábosba, és főzzük a lábos alján lévő barna darabokat felkaparva, amíg a folyadék elpárolog, 2 percig.
Adjuk hozzá a félretett páclét, beleértve a bouquet garni-t is. Keverjük össze, majd forraljuk fel, és főzzük, amíg a folyadék a felére csökken, kb. 15 percig.
Tegyük vissza a csirkét és a főtt szalonna felét a fazékba. Fedjük le, csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és pároljuk 1 órán át, amíg a csirke megpuhul, és a mártás besűrűsödik.
Közben egy nagy, lehetőleg tapadásmentes serpenyőben közepes-magas hőfokon hevítse fel az olívaolajat és a vajat. Adjuk hozzá a gyöngyhagymát, valamint egy csipetnyi sót és cukrot. Fedjük le, csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és főzzük 15 percig, gyakran rázogatva a serpenyőt, hogy a hagyma megmozduljon.
Vegye le a fedőt, adja hozzá a felnegyedelt gombát, és növelje a hőfokot közepesen magasra. Folytassuk a főzést, amíg az összes zöldség megpuhul, 5-8 percig. Adja a hagymát és a gombát a coq au vinhez.
Szórja meg apróra vágott petrezselyemmel és a félretett szalonnával. Tálaljuk ropogós kenyérrel.
Jó étvágyat!