, 2021/8/4

Egy isteni csirkecomb recept sok vörösborral, különbféle zöldségekkel és gombával. Fennséges fogás.

Csirkecomb

Kissé időigényes recept, de megéri rászánni az időt. Ne ijesszen el a hosszú leírás, hiszen semmi extra nincs benne, amihez nem jutnál hozza könnyűszerrel.

Hozzávalók

6 adaghoz

4 font bőrös csirkecomb negyed (1,8 kg)

kóser só, ízlés szerint

fekete bors, ízlés szerint

3 szál friss kakukkfű

2 babérlevél

¼ csokor friss petrezselyemszár

3 csésze burgundi vörösbor (720 ml) vagy bármilyen száraz vörösbor

1 csésze szalonna (225 g), felkockázva

3 nagy sárgarépa, meghámozva és felaprítva

1 nagy fehér hagyma, apróra vágva

½ font cremini gomba (225 g), felszeletelve

½ font cremini gomba (225 g), negyedelve

5 gerezd fokhagyma, apróra vágva

2 evőkanál paradicsompüré

2 evőkanál liszt

¼ csésze brandy (60 ml)

2 evőkanál extra szűz olívaolaj, plusz szükség szerint több

2 evőkanál sótlan vaj

8 oz gyöngyhagyma (225 g), hámozva

1 csipet cukor

¼ csésze friss petrezselyem (10 g), apróra vágva, a díszítéshez

1 szeletelt bagett a tálaláshoz

Előkészítés

Egy nagy tálban fűszerezzük a csirkét sóval és borssal. Dobjuk össze, amíg jól be nem vonja a húst.

A kakukkfűágakat, babérleveleket és petrezselyemszárakat kössük össze konyhai zsineggel, hogy egy bouquet garni-t készítsünk.

Adjuk a bouquet garni-t a csirkéhez a tálhoz. Öntse rá a bort a csirkére. Fedjük le fóliával, és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, vagy még jobb, ha egy éjszakára.

Egy nagy holland sütőben közepes-alacsony lángon főzzük a szalonnát, amíg a zsír ki nem olvad, és a szalonna ropogósra nem sül, kb. 15 percig. Szűrőkanállal tegyük át a szalonnát egy papírtörlővel bélelt tányérra, a felesleges zsiradékot hagyjuk a fazékban.

Vegye ki a csirkét a pácléből, a folyadékot félretéve, és tegye egy papírtörlővel bélelt tepsibe. A csirkét további papírtörlővel teljesen szárazra töröljük.

A szalonnazsírt közepes lángon melegítse fel, amíg majdnem füstölni kezd. Tételekben dolgozzon, tegye bele a csirkecombokat bőrrel lefelé egy rétegben, és süsse jól megbarnultra, oldalanként 5 percig. Vegye ki a csirkét a fazékból, és tegye félre.

Adja hozzá a sárgarépát, a hagymát, a felszeletelt gombát és a fokhagymát a fazékhoz. Főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén megbarnulnak, kb. 10 percig.

Keverje bele a paradicsompürét, és főzze 3 percig, amíg besötétedik és illatos lesz. Ezután szórja bele a lisztet, és főzze még egy percig, amíg be nem keveredik.

Öntsük a konyakot a lábosba, és főzzük a lábos alján lévő barna darabokat felkaparva, amíg a folyadék elpárolog, 2 percig.

Adjuk hozzá a félretett páclét, beleértve a bouquet garni-t is. Keverjük össze, majd forraljuk fel, és főzzük, amíg a folyadék a felére csökken, kb. 15 percig.

Tegyük vissza a csirkét és a főtt szalonna felét a fazékba. Fedjük le, csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és pároljuk 1 órán át, amíg a csirke megpuhul, és a mártás besűrűsödik.

Közben egy nagy, lehetőleg tapadásmentes serpenyőben közepes-magas hőfokon hevítse fel az olívaolajat és a vajat. Adjuk hozzá a gyöngyhagymát, valamint egy csipetnyi sót és cukrot. Fedjük le, csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és főzzük 15 percig, gyakran rázogatva a serpenyőt, hogy a hagyma megmozduljon.

Vegye le a fedőt, adja hozzá a felnegyedelt gombát, és növelje a hőfokot közepesen magasra. Folytassuk a főzést, amíg az összes zöldség megpuhul, 5-8 percig. Adja a hagymát és a gombát a coq au vinhez.

Szórja meg apróra vágott petrezselyemmel és a félretett szalonnával. Tálaljuk ropogós kenyérrel.

Jó étvágyat!